Yaz sıcağı kavurdu, uzmanlar denize girecekleri uyardı: Ani dalıştan kaçının

“`html

Yaz Aylarında Kalp Sağlığınıza Dikkat Edin

İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, yaz aylarındaki sıcak havanın kalp damar sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. Özellikle yaşlı kalp hastalarının daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğine işaret ederek, vatandaşları bu konuda uyarmaktadır.

Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte vücudun ısıyı dengelemek amacıyla kan damarlarını genişlettiğini (vazodilatasyon) belirten Prof. Dr. Turhan, “Bu genişleme ile birlikte kan basıncında bir düşüş meydana gelir. Kalp, düşen basıncı telafi etmek için daha hızlı ve kuvvetli bir şekilde çalışmak zorunda kalır. Bu durum kalp hastaları için önemli bir risk teşkil eder” diyerek durumu açıklığa kavuşturdu.

“DAMARLARDA GENİŞLEME İNANILMAZ ETKİLER YARATABİLİR”

Yaz aylarında, sıcaklık ve nemin artışı nedeniyle vücutta aşırı terleme yoluyla elektrolitlerde kayıplar yaşanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Turhan, “Vücut sıcaklığında meydana gelen belirgin bir artış, damarların genişlemesine yol açarak kalbin pompaladığı kanın bir kısmını cilt altına yönlendirir. Bu, kalp ve beyin gibi hayati organlara giden kan akışında bir azalmaya neden olabilir. Aksine, aşırı terleme sıvı kaybına yol açarken, bunun yetersiz sıvı alımıyla birleşmesi kan yoğunluğunu artırır ve bu da pıhtılaşma riskini artırarak kalp krizi ya da inme gibi ciddi durumlara neden olabilir” şeklinde uyarıda bulundu.

Yaz sıcaklığı uyarısı

“BELİRTİLERE DİKKAT EDİN”

Prof. Dr. Turhan, kalp ve damar hastalığı olan bireylerin sıcak havalarda dikkat etmesi gereken bazı belirtileri şu şekilde sıraladı:

  • Göğüs ağrısı: Sıcak havalarda kalp damar hastalığı olan kişilerde oksijen ihtiyacı arttığı için bu sorun daha sık görülmektedir.
  • Nefes darlığı: Sıcak hava, kalbi zorlayarak özellikle kalp yetmezliği olan bireylerde nefes almayı güçleştirebilir.
  • Bacaklarda şişlik: Kalp yetmezliği ve kapak hastalığı olanlarda bacaklarda ödem (şişlik) gelişebilir.

Göğüs ağrısı ve kalp problemleri

Ayrıca, sıcaklık artışı damar genişlemesine neden olabilir ve sıvı kaybı tansiyon düşüklüğüne yol açarak göz kararması ve baş dönmesi gibi sorunlara neden olabilir. Bu durum, özellikle yaşlı bireylerde bilinç bulanıklığı ya da bayılmalara yol açabilir.

Yüksek sıcaklıklar kalp atış hızını artırabilir ya da ritim bozukluklarına sebep olabilir. Bu tür durumlar çarpıntı, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi sorunları tetikleyebilir.

“KALP KRİZİ RİSKİNE DİKKAT!”

Prof. Dr. Turhan, aşırı terleme sonucu sıvı ve mineral kaybının kalp hastalarının sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı. “Aşırı sıvı kaybı, damar içi sıvı seviyesini azaltır ve bu da kan basıncında düşüş ve kalp hızında artışa neden olabilir. İlgili belirtiler çarpıntı, baş dönmesi veya bayılma olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca, kan basıncındaki bu düşüş ve nabız yükselmesi, kalp krizi riskini artırabilir.” dedi.

Sıvı kaybı ve kalp sağlığı

“GÜNDE 2-2,5 LİTRE SU TÜKETİN”

Yaz döneminde kalp hastalarının yeterli miktarda su tüketmesinin gerekli olduğunu belirten Prof. Dr. Turhan, “Yeterli su alımı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak kalp hastalarının günde 2-2,5 litre sıvı tüketmeleri önerilmektedir. Kalp yetmezliği gibi durumları olan hastalar için sıvı alımı, doktorun tavsiyelerine göre ayarlanmalıdır.” şeklinde öneride bulundu.

“EGZERSİZ YAPARKEN DİKKAT EDİN”

Prof. Dr. Turhan, kalp hastalarının doktorlarının önerileri doğrultusunda yürüyüş ve hafif egzersiz yapabileceğini ancak aşırı sıcak saatlerde egzersiz yapmanın tehlikeli olabileceğine dikkat çekti. Egzersiz önerileri şu şekildedir:

  • Yürüyüş ve egzersiz, sabah 06:00-08:00 ya da akşam 19:00-21:00 saatlerinde yapılmalıdır.
  • Gün ortasında güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler olan 11:00-17:00 arasında egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır.

Kalp hastalarının soğuk suya ani olarak girmeleri, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinden yavaşça suya girmeleri önerilmektedir.

Güneşte dikkat edilmesi gerekenler

Kalp hastalarının denize ya da havuza girerken sabah 08:00-10:00 veya akşam saatlerinde 17:00-19:00 dilimlerini tercih etmesi önemlidir. Özellikle aç karnına suya girmek, tansiyon ve kan şekeri düşüklüğüne yol açabileceğinden önerilmez. Yemekten en az 1-1,5 saat sonra suya girmek en sağlıklısıdır.

Son olarak, sıcak günlerde aşırı yüzme ve hızlı hareketlerden kaçınılması, kısa süreli ve düşük tempolu aktivitelerin tercih edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Ayrıca, denize veya havuza yalnız gitmeyip, yeterli su tüketmenin de önemi unutulmamalıdır.

“`

Related Posts

Sağlıklı ilişki için beş küçük adım

Sevgi, saygı, güven ve aidiyet gibi temel duyguları besleyen ilişkiler, zaman zaman anlaşmazlık, kırgınlık ve duygusal mesafelerle sınanıyor. Bu tür zorluklar her ilişkide kaçınılmaz olsa da başa çıkmak mümkün. Kadıköy Florence Nightingale Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Tilbe Sönmezler, sağlıklı ilişki için beş adımı anlattı.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.