Şam-SDG görüşmesi; Mazlum Abdi’nin hangi talepleri reddedildi? | Görüşmeler çıkmaza girdi; hükûmet güçleri, SDG’ye karşı alarma geçti!

Suriye Krizinde Son Durum: SDG ve Suriye Hükümeti Arasında Görüşmeler Başarısızlıkla Sonuçlandı

Suriye’de hükûmet ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi başkanlığındaki heyet arasında ABD ve Fransa’nın gözetiminde yürütülen görüşmelerin temel anlaşmazlıklar nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanması sonrası, Şam yönetimine bağlı Savunma Bakanlığı, temas hatlarında alarm durumuna geçti. Deyrizor bölgesinde Şam yönetimine bağlı aşiretler de SDG’ye karşı “genel seferberlik” ilan ettiğini açıkladı. İddiaya göre, ABD yönetiminin federalizm talebine kapıyı kapatması görüşmeleri çıkmaza soktu.

Toplantıda Ele Alınan Başlıklar

Kuzeydoğu Suriye sorununa çözüm bulmak amacıyla Şam’daki Tişrin Sarayı’nda dün SDG heyeti ile Suriye geçiş hükümeti yetkilileri arasında kapsamlı bir görüşme gerçekleştirildi.

Toplantıda SDG heyetinde, Genel Komutan Mazlum Abdi, Dış İlişkiler Dairesi Eş Başkanı İlham Ahmed, ve bölgesel yönetim heyeti adına Eş Başkan Foza Yusuf ve Suriye’nin Geleceği Partisi Eş Başkanı Ebid Hamid El Mihbaş yer aldı.

Suriye geçiş hükûmeti adına ise Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, İçişleri Bakanı Enes Hatab, Savunma Bakanı Murhef Ebu Kesra ve Suriye İstihbarat Servisi Başkanı Hisen Selame toplantıya katıldı.

Toplantıda ayrıca ABD’nin Ankara Büyükelçisi aynı zamanda ABD Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ve Fransız hükûmet temsilcisi Jean-Baptiste Faivre yer aldı.

Toplantıda SDG ile Şam arasında 10 Mart’ta imzalanan mutabakatın hükümlerinin uygulanması konuları ele alınırken, mutabakatın uygulanmasının önündeki engel ve zorlukların kaldırılması talep edildi.

Kuzeydoğu Suriye heyeti, Suriye geçiş hükûmetinin Afrin, Resulayn ve Tel Abyad’dan göç edenlerin yerlerine geri dönmesine yönelik verdiği sözleri yerine getirmesini istedi. Toplantıda iki taraf arasında sınır geçişlerinin yanı sıra bölgesel yönetim kurumlarının hükûmet kurumlarıyla nasıl bütünleştirileceği ele alındı.

Toplantıdan sızan bilgilere göre, iki taraf arasında yapılan görüşmelerde ele alınan önemli başlıklar arasında güvenlik, askerî iş birliği ve SDG’nin silahlı güçlerinin Suriye ordusuna entegrasyonunda tam anlamıyla görüş birliği sağlanamadı.

“SDG, Suriye’ye Entegre Olup Orduya Katılabilir”

Görüşme sonrasında Kuzeydoğu Suriye kaynaklı North Press’e konuşan ABD Temsilcisi Thomas Barrack, “Türkiye’deki barış, Suriye’deki durumu etkiliyor ve bu adımın çok daha önce atılması gerekiyordu. Türkiye’de olup bitenleri görmekten mutluluk duyuyorum. Bu büyük bir adım ve gördüğümüz şey, tüm bölgenin değiştiği. SDG, ABD hükümetinin önemli bir ortağıdır ve IŞİD’e karşı savaşmıştır. Onlara büyük saygı duyuyoruz ve Suriye’ye entegre olup orduya katılabilirler” dedi.

“Suriye’de Federalizm İşe Yaramaz”

Barrack daha sonra yaptığı açıklamada ise, SDG’yi Şam’la müzakerelerde yavaş davranmakla eleştirdi. “Tek millet, tek ordu, tek hükümet” vurgusu yapan Barrack, federalizmin Suriye’de işe yaramadığını savundu.

Şam’da Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüşmesi sonrası Erbil merkezli Rûdaw’a açıklama yapan Barrack, SDG’yi müzakerelerde yavaş davranmakla eleştirdi. “Tek yol Şam’dır” diyen Barrack, Suriye yönetiminin SDG’yi ulusal çerçeveye dâhil etme konusunda istekli olduğunu vurguladı.

Federalizmin Orta Doğu’da işlemediğini belirten Barrack, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun Kürtlere ilişkin sözlerinin bağımsızlık değil, kimliğe saygı anlamına geldiğini söyledi. “Dünya Suriye’ye yardım etmeye hazır ama zaman daralıyor” diyen Barrack, barışçıl entegrasyon çağrısı yaptı.

İddiaya göre görüşmelerde SDG’nin Şam’ın talebini kabul etmeye çekinceli yaklaşmasının ortamı gerdiği gözlendi. Anlaşmanın uygulanmasını himaye ettiği belirtilen ABD’ye teşekkür eden Suriye yönetimi, “Tek Suriye, tek ordu, tek hükümet” mesajı verip her türlü bölünme veya federasyon girişimini kesin bir dille reddetti.

Şam’dan SDG’ye Askerî Operasyon Tehdidi

Toplantıda anlaşmaya varılamaması sonrası Suriye Savunma Bakanlığı unsurları, SDG ile temas hatlarında alarm durumuna geçti. Suriye’nin Deyrizor bölgesinde ise Şam yönetimi paralelinde faaliyet gösteren silahlı aşiretler SDG’ye karşı “genel seferberlik” ilan ettiğini açıkladı.

Suriye Haber’in iddiasına göre, Suriye hükûmeti ile Mazlum Abdi başkanlığındaki SDG heyeti arasında yürütülen görüşmeler, temel anlaşmazlıklar nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı. Görüşmelerin çökmesinin nedeni olarak görülen hususlarda heyet bir dizi talepte ısrarcı oldu.

Bu talepler şöyle sıralandı:

  • Suriye Arap Cumhuriyeti ismi değiştirilsin.
  • Ademi merkeziyetçi bir yönetim sistemi uygulansın.
  • SDG güçleri Suriye ordusu içinde bağımsız bir blok olarak tanınsın.

Suriye hükûmetinin bu talepleri kesin bir şekilde reddetmesi sonucu toplantıdan anlaşma çıkmadı.

Related Posts

Çankırı’da bir orman yangını daha

Çankırı Ilgaz’da ormanlık alanda yangın çıktı. Ekiplerin alevlere müdahalesi sürerken aynı bölgede dört gün önce de yangın çıktığı öğrenildi.

Trump’ın özel temsilcisi Barrack: ‘SDG için tek yol Şam’dır’

Şam’da gerçekleşen kritik zirvede, SDG Komutanı Mazlum Abdi ile Suriye lideri Ahmed el-Şaraa bir araya geldi. ABD’nin de katıldığı görüşmede, özerk Kürt yönetiminin entegrasyonu ve yönetim sistemi konusundaki anlaşmazlıklar masaya yatırıldı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne son saldırılarında 46 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail Ordusunun Gazze Şeridi’ne Yaptığı Son Saldırıda 46 Filistinli Hayatını Kaybetti İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yaptığı son saldırıda 46 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıda, çok sayıda kişi yaralandı…

Bayrampaşa Belediye Meclisi üyesi iki isim, CHP’den istifa etti

Bayrampaşa Belediyesi’nin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) meclis üyeleri Saki Teker ve Ali Karahasanoğlu, partilerinden istifa ettikleri duyurdu. Meclis üyeleri açıklamalarında “Mutlu’nun gayri ahlaki tutumları, para hırsı ve vatandaşların …

Adana’da şeftali hasadı başladı: Don vuran bahçelerde rekolte düştü

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’yi içine alan Çukurova bölgesinde zirai don nedeniyle ciddi oranda verim kaybı yaşanan sert çekirdekli meyvelerden şeftalide hasat başladı. Adana’nın Kozan ilçesinde 35 dönümlük …

İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’de günlük yaşam

Gazze Şeridi’nde barınma, gıda ve temiz su gibi en temel ihtiyaçlardan yoksun kalan Filistinliler, zorlu yaşam koşullarına rağmen hayatta kalma mücadelesi veriyor. İsrail’in saldırıları ve uyguladığı abluka nedeniyle Gazze’de yaşanan insani kriz her …