Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 10,5 milyar dolar arttı

Özel Sektörün Yurt Dışı Kredi Borcu Mart Sonunda Yükseldi

Mart ayı sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2024 yılı sonuna göre 10,5 milyar ABD doları artarak 182,6 milyar dolar seviyesine çıktı. Bu bilgi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada yer aldı.

Kredi Borçları Detaylı İncelendi

TCMB’nin açıklamasına göre, uzun vadeli kredi borcu 167,1 milyar ABD dolarıyla dikkat çekerken, kısa vadeli kredi borcu da 15,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti. Finansal kuruluşlar ve finansal olmayan kuruluşlar arasındaki borç dağılımında ise önemli artışlar yaşandığı belirtildi.

Finansal kuruluşların toplam borcu 3,9 milyar ABD doları, finansal olmayan kuruluşların toplam borcu ise 6,6 milyar ABD doları artış gösterdi. Uzun vadeli borçlar genelinde ise finansal kuruluşların uzun vadeli borçları 4,0 milyar ABD doları, finansal olmayan kuruluşların uzun vadeli borçları ise 6,4 milyar ABD doları arttı.

Ayrıca, döviz kompozisyonu incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcunun büyük bir kısmının ABD doları cinsinden olduğu görüldü. Uzun vadeli kredi borcunun yüzde 59,4’ü ABD doları, yüzde 31,9’u Euro, yüzde 2,2’si Türk lirası ve yüzde 6,5’i diğer dövizlerden oluşmaktadır.

Kısa vadeli kredi borcunda ise ABD dolarının payı yüzde 38,2, Euro’nun yüzde 15,0, Türk lirasının yüzde 44,2 ve diğer döviz türlerinin yüzde 2,6 olarak kaydedildi.

Özetle, Mart ayı sonuna kadar yurt dışından sağlanan toplam kredi borcunun 1 yıla kadar olan vade dağılımı incelendiğinde, toplam borcun 56,6 milyar ABD doları olduğu görülmektedir. Bu tutarın 38,8 milyar ABD doları bankalara, 13,4 milyar ABD doları finansal olmayan kuruluşlara, 4,3 milyar ABD doları ise bankacılık dışı finansal kuruluşlara aittir.

Related Posts

Yemek kartlarındaki SGK prim muafiyeti tartışmalarına Danıştay son noktayı koydu

Yemek kartlarının market ve benzeri gıda işletmelerinde de kullanılmasının yardımın ayni niteliğini ortadan kaldırmadığı ve bu kapsamda sigorta priminden tamamen muaf olacağı açıklandı.

İstanbul’da yaşamanın maliyeti 90 bin TL’yi aştı

İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre, nisan ayında dört kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 90 bin 32 TL’ye yükseldi. Bir yılda yüzde 51,7 artan maliyette en sert yükseliş eğitim ve konut harcamalarında yaşandı; eğitim masrafları yüzde 125 zamlandı.

Krediyle ev alan, 2 ev parasını faize ödüyor; 10 milyon liralık konut için vatandaş 224 bin lira taksit ödemek zorunda

Krediyle ev alan, 2 ev parasını faize ödüyor; 10 milyon liralık konut için vatandaş 224 bin lira taksit ödemek zorunda

KKM bakiyelerinde düşüş sürüyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 33 milyar 836 milyon lira azalarak 625 milyar 887 milyon liraya düştü.

Hanehalkı büyüklüğü 3 kişi ile tarihi düşüşte

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılında ortalama hanehalkı büyüklüğünün 3.11 kişiye düştüğünü açıkladı. 

Valilik davayı kazandı: Ekmeğin fiyatı 10 liraya indi

Samsun’da ekmek zammına itiraz eden valilik davayı kazandı, ekmeğin fiyatı 10 liraya indi.