‘Köy Üniversitesi’nde çok yönlü eğitim

MAKÜ Köy Üniversitesi Projesi İle Köylerde Eğitim Seferberliği Başlattı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı koordinasyonunda, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından yürütülen ‘Köy Üniversitesi Projesi’ mart ayı itibariyle başladı. Proje kapsamında, 2 aylık süreçte Burdur’da bulunan 12 köyde yaklaşık 600 köylüye ulaşıldı. Proje kapsamında, cami, köy kıraathanesi, tarla, çiftlik, ahır ve aile işletmelerinde köylülere tarım, hayvancılık, kültürel etkinlikler, sağlık hizmetleri gibi çeşitli alanlarda eğitimler verilmektedir. Projenin bir parçası olan üniversite öğretim üyeleri gönüllü olarak yer alırken, öğrenciler de eğitimlere aktif olarak katılmaktadır. Proje, köyde yaşayan bireylerin sadece üretim süreçlerinde değil, aynı zamanda günlük yaşamlarında, komşuluk ilişkilerinde, sağlık, eğitim ve kültür alanlarında da kendilerini geliştirmelerini hedeflemektedir.

‘Hocalar Gönüllü Olarak Katkı Sağlıyor’

Proje yürütücülerinden Doç. Dr. Umut Yanardağ, Köy Üniversitesi projesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Eğitim, mentörlük, araştırma, gönüllülük faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bir kırsal kalkınma projesi. 5 ilçede, 31 köyde 28 ay boyunca akademisyenler; ilahiyatından diş hekimliğine, konservatuvarından veteriner hekimliğine, sosyal hizmet bölümünden psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümüne kadar üniversitenin hemen hemen tüm birimlerinin hocaları gönüllü olarak katkı sunmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerimiz de sosyal sorumluluk çalışmalarına gönüllü olarak katılmaktadır,” açıklamasında bulundu.

Projede çalışmalar yapmak için köyleri demografik özelliklerine göre çocuk köy, genç köy ve yaşlı köy olarak ayıran Yanardağ, “Bazı köylerde neredeyse hiç çocuk bulunmamaktadır. Bazı köylerde ise ilkokul ve ortaokul mevcuttur. Bu nedenle ihtiyaçlara göre eğitim çalışmalarını planlamamız gerekmektedir,” dedi.

Öğrenciler De Katılıyor

Üniversite öğrencilerinin köydeki eğitimlere katıldığını belirten Yanardağ, “Biz öğrencilerin uygulamalı olarak öğrenmesini hedefleyen bir üniversitede çalışıyoruz. Öğrencilerimiz için köyleri saha haline getiriyoruz. Öğrenci istediği zaman hocasıyla birlikte gidip uygulamaları deneyimleyebilmektedir. Öğrencilerimizi hocanın gözetiminde sahaya gönderiyoruz. Öğrencilerin pratiği deneyimlemesi için köyler birer staj alanı olmaktadır. Böylece öğrenciler daha erken öğrenmektedir,” şeklinde konuştu.

‘Ahırda Bile Eğitim Verildi’

Mart ayından bu yana 12 etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Yanardağ, “İlk eğitimimizi Büğdüz köyünde pozitif yaşlanma konusunda başlattık. İlahiyat hocalarımız ise camide vaaz verdiler. Mekan sıkıntısı yaşadığımız durumlarda ahırlarda dahi eğitim gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde ise küçük bir alan bulup orada eğitim verdik. Her etkinlik genellikle 30-40 kişilik gruplarla yapılmaktadır. Şu ana kadar 400-450 kişiye ulaştık. Daha kalabalık etkinliklerle birlikte ise katılımcı sayısı 80-100 kişiye kadar çıkabilmektedir. Toplamda 550-600 kişiye eğitim vermiş bulunmaktayız,” şeklinde konuştu.

Eğitime katılan Susuz Köyü Muhtarı Hasan Karatay, “Yaptığımız etkinliklerde köy halkımız ve öğrenciler olarak 2 etkinlik gerçekleştirdik. Veteriner Fakültemizden gelen arkadaşlarımızın katkılarıyla hayvansal sıkıntılarımızı çözme fırsatı bulduk. Bu etkinlikler bizim için oldukça anlamlı,” dedi.

Related Posts

LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 LGS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde düzenlendi. LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 LGS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

İran’da nükleer silah var mı? İran’ın kaç tane nükleer füzesi var?

İran’ın nükleer silahı var mı sorusu, halihazırda ortaya çıkan İsrail İran gerilimi dolayısıyla merak konusu oldu. İran, nükleer programının yalnızca sivil amaçlar için olduğunu ve nükleer silah geliştirmediğini iddia etmektedir. Ancak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) dahil birçok ülke ve kurum bu iddialara şüpheyle yaklaşmaktadır. İran, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kapsamında nükleer teknolojiyi askeri olmayan amaçlarla kullanabilirken, nükleer silah geliştirmesi yasaktır. Peki, halihazırda İran’ın nükleer silahı var mı? İşte, o detaylar

YEPYENİ BİM KATALOĞU! BİM AKTÜEL 10-13 HAZİRAN 2025- İNDİRİMLİ ÜRÜNLER || Bim’de bu hafta neler var? Bim aktüel Otomatik Katlanabilir Çocuk Çadırı, 3 Kişilik Gölgelikli Luka Salıncak getiriyor

Kurban Bayramı ardından ilk bim aktüel 10 Haziran 2025 kataloğu raflarda yerini ald. Bim aktüel ürünler kataloğu gelecek hafta ürünleri merak ediliyor. Bim’in ürünleri aynı zamanda bim.com.tr bim online alışveriş sitesinden de temin edilebilecek. Bim aktüel 10 Haziran 2025 kataloğu içerisinde; Airwick Stick Up: 78,50 TL, Hobby Duş Jeli 750 ml: 49 TL, Duru Şampuan 700 ml: 59 TL, Morfose Saç Spreyi 250 ml: 99 TL, Fairy Yüzey Temizlik Havlusu: 99 TL’den satışa sunuldu. Bim aktüel 13 Haziran 2025 kataloğu içerisinde ise elektronik eşyalardan ev tekstili ve bahçe, plaj ürünleri alışveriş severlerle buluşacak. Peki, bim’de bu hafta neler var? İşte, bim aktüel ürünler kataloğu 10-13 Haziran 2025 tamamı…

Yarın okullar tatil mi? 9 Haziran Pazartesi yarın okul var mı?

Bu yıl Kurban Bayramı tatili süresi uzatılmadı. Buna göre, 5 Haziran Perşembe (Arefe) günü öğleden sonra başlayan Kurban Bayramı tatili, 9 Haziran Pazartesi günü sona erecek. Peki, Yarın okullar tatil mi? 9 Haziran Pazartesi yarın okul var mı?

LGS SINAV GİRİŞ BELGESİ 2025 SORGULAMA (e-OKUL MEB.GOV.TR) | LGS sınav giriş belgesi ne zaman yayınlanacak, sınav yerleri belli oldu mu? MEB açıkladı: İşte k Liselere Geçiş Sınavı (LGS) yerleri açıklanma tarihi!

LGS sınav giriş yerleri e-Okul MEB.gov.tr ile erişime açılacak. Heyecanla beklenen Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) kısa süre kala, sınav yerleri için beklentiler arttı. Resmî ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci seçmek için yapılacak olan LGS sınav yerleri, MEB duyurusuna göre bu hafta belli olacak. Sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Öğrenciler, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecek. Peki, 2025 LGS ne zaman? LGS sınav giriş belgesi yayınlandı mı, ne zaman açıklanacak? İşte, sınav tarihi ve ayrıntılar.

MEB 2. dönem 2. ortak sınavları ne zaman? 2. dönem ortak yazılı sınavlar saat kaçta?

Milli Eğitim Bakanlığı ortak sınav kapsamını genişletmişti. Daha önce 6 ve 9. sınıflar için uygulanan ortak yazılı sınavlar, artık 7 ve 10. sınıflara da yapılacak. Peki, MEB 2. dönem 2. ortak sınavları ne zaman? 2. dönem ortak yazılı sınavlar saat kaçta?