Google üç yeni nükleer santrale yatırım yapıyor

Google, Nükleer Enerji Teknolojisi Üzerinde Yatırım Yapıyor

Nükleer enerji teknoloji devleri için tercih edilen bir seçenek haline geliyor

Santrallerin inşasına ilişkin özel teknolojiler, termin tarihleri ​​ve yerler henüz belirsiz. Ancak yeni nükleer santrallerin beyan edilen kapasitesi, geleneksel nükleer santrallerin kapasitesinden önemli ölçüde düşük: Örneğin, 2023 yılında faaliyete geçen Gürcistan’daki Vogtle santralinde toplam kapasitesi 4.500 MW olan dört reaktör bulunmaktadır.

McKinsey’e göre veri merkezi enerji talebi 2015’te 30 MW’tan 2024’te 200 MW’a yükseldi ve yapay zeka teknolojilerinin gelişiminin etkisi büyük.

2022 yılında kurulan Elementl Power, “teknolojiden bağımsız” bir geliştirici olarak konumlandırılan ve henüz herhangi bir projeye başlamamış olan bir şirkettir. Şirketin CEO’su Christopher Colbert (NuScale Power uzmanı) da dahil olmak üzere yönetimi küçük modüler reaktörlere (SMR) odaklanmış durumda.

Bu, Google’ın nükleer sektöründe son altı ayda ikinci imzaladığı anlaşma. Şirket, Ekim 2024’te erimiş tuz reaktörleri geliştirmek için Kairos Power ile ortaklık kurdu. The Register’a göre teknoloji devlerinin 2027’de tahmin edilen enerji açığını kapatması pek mümkün görünmüyor.

Google’ın enerji tüketimindeki büyüme doğrudan yapay zekanın gelişimiyle ilişkilidir. Şirketin 2024 raporuna göre, yapay zeka altyapısından kaynaklanan sera gazı emisyonları bir önceki yıla göre yüzde 13, 2019’dan bu yana ise yüzde 48 arttı.

Aynı zamanda, Google’ın da çatısı altında faaliyet gösteren Alphabet, 2025 yılında veri merkezlerini genişletmek için 75 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor; bu da elektrik şebekelerindeki yükü artıracaktır.

Related Posts

Benzin ne kadar oldu? Akaryakıtta tabela değişti!

Akaryakıta tabela bir kez daha değişti. 3 Temmuz’da enflasyonun açıklanmasının ardından akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı gelmişti. Brent petrol ve dövizdeki hareketlilik de akaryakıt fiyatlarını etkiledi. Dün motorinin litre fiyatına 1 lira 16 kuruş …

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …