Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Emeklilik Sonrası Sigortasız Çalışmanın Riskleri

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı çalışanlara tanınıyor.

Sigortalı çalışmak mümkün, ama şartları var

Emekli bir vatandaş, aylığını kestirmeden Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kapsamında çalışabiliyor. Bu durumda işveren, brüt maaş üzerinden yüzde 32 oranında SGDP ödüyor. Bunun %7,5’i çalışanın, %24,5’i işverenin yükümlülüğü. Ancak bu prim emekli maaşını artırmıyor; sadece çalışmanın yasal zeminde yürütülmesini sağlıyor.

Aylığı kestirip yeniden sigortalı olmak maaşı artırır mı?

Habertürk’ün haberine göre, emekli maaşını kestirerek yeniden sigortalı olarak çalışmak, ileride daha yüksek emekli aylığı alma şansı sunabiliyor. Ancak bu yöntem her emekli için avantajlı değil.

Related Posts

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Mevduatta parası olan herkesi ilgilendiriyor: Faiz geliri düştü

Bankada parasını mevduatta ya da fonlarda değerlendirenlere yönelik stopaj oranları yükseltildi.