CHP’li Aysu Bankoğlu: “Devlet gençleri hapse atan intikamcı bir yönetime dönüştü”

TBMM Genel Kurulu’nda Gençlere Yönelik Kötü Muamelenin Araştırılması Talebi Reddedildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından sunulan ve gençlere yönelik kötü muamele iddialarının araştırılmasını talep eden grup önerisi, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Önerinin gerekçesini Meclis kürsüsünde dile getiren CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, 19 Mart’ta yaşanan olayları “sivil darbe” olarak nitelendirerek, ardından yaklaşık 1,5 ay boyunca ülkenin çeşitli kentlerinde milyonlarca vatandaşın adaletsizliğe karşı barışçıl protestolar düzenlediğini hatırlattı.

Bankoğlu, protestolar sırasında yüzlerce gencin gözaltına alındığını ve 49’unun halen tutuklu olduğunu ifade etti. İçişleri Bakanlığı verilerine atıfta bulunan Bankoğlu, 2 binden fazla kişinin gözaltına alındığını ve 260 kişinin tutuklandığını belirtti.

Protestolara katılan gençlerin çoğunluğunun sadece anayasal haklarını kullandığını söyleyen Bankoğlu, gözaltı süreçlerinde işkence ve kötü muamele iddialarının yaygın olduğunu iddia etti. “Yakın mesafeden tazyikli su, yoğun biber gazı, darp uygulamaları, ters kelepçe, sürükleme, cinsel şiddet ve çıplak arama gibi insan haklarına aykırı uygulamalara şahit olduk” dedi.

Bankoğlu, bir genç protestocunun ifadesinden alıntı yaparak, “Hiç direnmememe rağmen defalarca darp edildim. Copla yüzüme vuruldu, saçlarımdan yerlerde sürüklendim. 7-8 saat ters kelepçeyle bekletildik” ifadelerine yer verdi.

Muhalefet, iktidarın gençlere yönelik sert müdahalelerini “düşman hukuku” olarak adlandırırken, AK Parti ve MHP cephesi önergenin gündemin önüne alınmasına karşı çıktı. Tartışmalar sırasında zaman zaman tansiyon yükseldi.

CHP’li Bankoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Türkiye Cumhuriyeti devleti, gençlere geleceği emanet eden bir vizyondan, barışçıl gösteri yapan gençleri hapse atan bir yönetim haline dönüştü. Biz geleceğe sahip çıkan gençlerle gurur duyuyoruz.”

Related Posts

Ahmet Özer: ‘Bugün silahların bırakılması hem Türkiye hem de bölgedeki barış için tarihi bir adımdır’

Tutuklanmasının ardından Esenyurt Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ahmet Özer, “Bugün silahların bırakılması hem Türkiye hem de bölgedeki barış için tarihi bir adımdır. Bundan sonra Türkiye’nin önünün açılması için gerekli demokratik adımların ivedilikle atılması ve hukukun üstünlüğünün tartışmaya yer bırakmayacak şekilde ihya edilmesi şarttır.” dedi.

Afrika’da tarihi ateşkes: İsyancılar silah bıraktı

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 3R ve UPC adlı silahlı grupların liderleri, 19 Nisan’da Çad’ın arabuluculuğuyla imzalanan barış anlaşması kapsamında silah bıraktı. Başkent Bangui’de düzenlenen törende, Ali Darassa ve General Sembé Bobo örgütlerinin …

Dışişleri Bakanı Fidan: Teyakkuzda kalmaya devam edeceğiz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, PKK’nın silah bırakma kararıyla ilgili sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, gelişmenin Terörsüz Türkiye bakımından önemli ve memnuniyet verici olduğunu ancak teyakkuzda kalmaya devam edileceğini belirtti.

PKK’nın silah bırakmasına Külliye’den kritik yorum

Bölücü terör örgütü PKK’ya bağlı 30 kişilik bir grup bugün sembolik bir törenle silah bıraktı. Yaşanan gelişmeye ilişkin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’dan dikkat çeken bir yorum geldi

Van Gölü çekildi! Manzara endişe verici

İklim değişikliğine bağlı kuraklık nedeniyle Van Gölü’nde yaşanan su kaybı, göl kıyısındaki yerleşimleri doğrudan etkiliyor. Van’ın Erciş ilçesine bağlı Gölağzı ve Kasımbağı mahalleleri arasındaki mesafe gölün çekilmesiyle birlikte karadan sadece 1 kilometreye kadar düştü. Bölge halkı artık yürüyerek ulaşım sağlıyor.

Çankırı’da bir orman yangını daha

Çankırı Ilgaz’da ormanlık alanda yangın çıktı. Ekiplerin alevlere müdahalesi sürerken aynı bölgede dört gün önce de yangın çıktığı öğrenildi.