Büyümesini sürdürdü ‘yatırıma devam’ dedi
Teknoloji ve iletişim dünyasının önemli oyuncularından Vodafone’un Türkiye’nin ve sektörün geleceğine duyduğu güvenle yatırımlarına devam ettiğini belirten Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Dijital altyapının yüksek kalitede hizmet verebilmesi için yeni nesil teknolojilere geçişin zamanında yapılması gerekiyor. Bunun için 5G’ye geçişin planlanması gibi adımların önceliklendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Engin Aksoy, Milliyet’e finansal performansı, yeni teknolojileri ve şirketin projelerini anlattı.
– Yeni mali yıl sonuçlarınızı değerlendirir misiniz?
Yeni mali yılımızın Nisan-Eylül 2023 dönemini kapsayan yarıyıl çeyrek sonuçlarına göre, servis gelirlerimiz 20,8 milyar TL; Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr 8 milyar TL oldu. Mobil abone sayımız 25,4 milyona, sabit genişbant abone sayımız 1,4 milyona ulaştı. Faturalı abone sayımız 19,1 milyona yükseldi. Vodafone Yanımda ve Online Self Servis gibi dijital kanallarımızı kullanan aylık aktif müşteri sayımız 17 milyonu aştı, bu müşterilerimizin aylık toplam etkileşimi 415 milyona ulaştı. Mali yılımızın ilk 6 ayında müşterilerimizin toplam mobil data kullanımı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22 artışla 2.403 petabyte’a yükseldi.
Telekomünikasyon, sermaye yoğun bir sektör ve abonelerimizin artan talebine bağlı olarak yatırım ihtiyacı sürekli artıyor. Yatırım maliyetleri, artan döviz kuru ve enflasyona bağlı olarak sürekli yükseliyor. Bu anlamda, yatırımları finanse etmek için sektörel reel gelirlerin artmasına ve düzenleyici çerçevenin yatırımları özendirmesine ihtiyaç duyuluyor.
Ülkemizin dijitalleşmesi için dijital altyapıların kalitesi ve yaygınlığı önem taşıyor. Dijital altyapının yüksek kalitede hizmet verebilmesi için yeni nesil teknolojilere geçişin zamanında yapılması gerekiyor. Bunun için mobil teknolojilerde 3G gibi eskiyen teknolojilerin yerini 4.5G’ye bırakması ve 5G’ye geçişin planlanması gibi adımların önceliklendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu şekilde, tüketicilerin son teknolojilerden daha iyi koşullarda faydalanmasının önünü açmak, kaynakları daha verimli olan yeni teknolojilere yatırım yapmak için kullanmak, sektörümüz için spektrum ve enerji gibi kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlamak mümkün olacaktır.
– Vodafone’un teknoloji tarafındaki çalışmalarından bahseder misiniz? Hangi alanlar öne çıkıyor?
Vodafone IT olarak temel hedefimiz, müşterilerimize en iyi dijital deneyimi sunarken, şirketimiz için de yeni büyüme fırsatları oluşturmak. Bu hedefe ulaşmak için izlediğimiz yolları; güvenilir, yüksek hızlı ve verimli yakınsanmış ağlar kurmak; veri ve zekâ ile desteklenen kusursuz bir dijital deneyim yaratmak; her zaman devrede olan ve “sıfır dokunuş” ilkesine dayanan bir operasyonel mükemmelliğe ulaşmak; hem müşterilerimiz hem de toplum için güvenli ve bağlantılı bir gelecek sunmak olarak özetleyebiliriz. Her şeyin çok hızlı değiştiği günümüzde değişen müşteri ihtiyaçlarına hızlı cevap vermek çok önemli. Teknolojimizin de buna uygun olarak esnekliğine ve adaptasyon yeteneğine önem veriyor, bu doğrultuda yatırım yapıyoruz. Ürün ya da servis geliştirirken, almak yerine yapmaya odaklanıyoruz. Bu noktada, her geçen gün artan işbirliklerinden ve Grup projelerinden önemli fayda sağlıyoruz. Veriden değer yaratmaya ve veriye dayalı karar verme yapılarını geliştirmeye önem veriyoruz. Sadelik ve standardizasyon anlayışımızla daha düşük maliyetlerle müşteriye daha hızlı sunma süresi sağlayabiliyoruz.
– Teknoloji alanındaki çalışmalarınızda Vodafone Grubu’ndan destek alıyor musunuz? Bu noktada nasıl bir yapılanma söz konusu?
Vodafone Grubu olarak “One Tech Team” adını verdiğimiz “Tek Teknoloji Ekibi” anlayışıyla faaliyet gösteriyoruz. Global çapta ölçeklenen bu ekip, birinci sınıf mühendislerden oluşuyor ve birinci sınıf müşteri deneyimi sunmaya odaklanıyor. Bu çalışma anlayışı bize daha fazla uluslararası etkiye sahip büyük ve dinamik bir teknoloji ekibinin parçası olma fırsatını sunuyor. Bu ekiple global değişime öncülük ederken yerel deneyimimizi de geliştirme ve profesyonel olarak büyüme fırsatı elde ediyoruz. Müşterilerimiz için en iyi bağlantı ürünlerini ve platformlarını kurum içinde geliştiriyor ve yönetiyoruz. Dijital hizmetlerini bizim bağlantımız üzerinden sunan stratejik ortaklarımıza en iyi deneyimi yaşatıyoruz. “Önce Dijital” anlayışımız ve yüksek uzmanlık seviyemiz ile müşterilerimize de en iyi hizmeti veriyoruz. Diğer yandan, tek bir takım olmanın avantajını kullanarak, çalışanlarımıza yurtdışında görev alma imkânlarını çok daha fazla sunabiliyoruz.
– Vodafone ülkeleri arasında teknolojik anlamda bilgi ve deneyim alışverişi oluyor mu? Türkiye’den yurtdışına gönderdiğiniz ürünler var mı?
Türkiye’yi Vodafone’un mükemmeliyet merkezlerinden biri olarak konumlamayı hedefliyoruz. Global deneyimimizi Türkiye’ye aktardığımız gibi, Türkiye’deki başarılı uygulamalarımızı da yurtdışına ihraç ediyoruz. OKSİJEN ekibimizin ürettiği yerli sertifikalı ürünlerle hem Türkiye’nin yerli ve milli üretim hedefine destek veriyor, hem de bu ürünleri ihraç ediyoruz. OKSİJEN’de edindiğimiz deneyimi kullanarak diğer ülkelerde benzer teknolojilerin geliştirilmesine katkıda bulunuyoruz. Bu kapsamda, 2018 yılından bu yana farklı alanlarda hayata geçirdiğimiz dijitalleşme projelerini Vodafone Grubu ve diğer ülkelerdeki Vodafone operatörleri ile paylaşıyoruz. Grubumuzun tüm pazarlarda müşterilerine en iyi dijital deneyimi sunmak üzere açık kaynak ve işbirliği temelli yazılım geliştirme stratejisine dayalı bir Vodafone Yanımda uygulaması geliştirilmesi hedefiyle başlattığı projede öncü rol alarak, teknolojik birikimimizi paylaşıyoruz. Bu uygulama üzerinden sunduğumuz Vodafone Yanımda Fırsatlar Dünyası, Her Şey Yanımda ve Vodafone Sigorta servislerimiz, hem Türkiye’de hem Vodafone Grubu içinde bir ilk oldu. Buradaki deneyimimizi diğer ülkelere ihraç ediyoruz. Kişisel dijital asistanımız TOBi de hem kullanıcı sayısı ve sohbet hacmi, hem de satış adetleri açısından Türkiye içinde ve Vodafone Grubu’nda lider. Buradaki deneyimimizi kullanarak diğer ülkelerde bu teknolojinin gelişmesine katkıda bulunuyoruz.
Deprem için ‘uydu’ testine hazırlanıyor
– Deprem felaketi uydu çözümlerini gündeme getirdi. Sizce bu çözümler etkili mi?
Vodafone olarak, doğrudan mobil telefonlara herhangi bir ilave modem gerektirmeyen AST uydu çözümü üzerine çalışıyoruz. Bu çözüm, hem kapsama sorunlarını minimize etmek için, hem de afet durumlarında yedek çözüm olarak kullanılabilecek. Telefonların uydu ile direkt haberleşebileceği, bir nevi baz istasyonumuzu uyduya taşıdığımız bir çözüm olarak düşünebilirsiniz. Vodafone Grubu olarak, bu çözümleri test etmeye başladık. Bu yıl içinde ülkemizde de testlerini gerçekleştirmek istiyoruz. 2-3 yıl içinde tüm Türkiye’yi de kapsar bir hale gelmesini hedefliyoruz.
Önceliği inovasyon patentte hızlı koştu
– Ar-Ge ekibiniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Bugüne kadar kaç patent aldınız?
İnovasyona önem veren bir şirketiz. Son yıllarda Ar-Ge harcamalarımızda da önemli artışlar oldu. Ülkemizin yurtdışına açılan penceresi olan ve Ar-Ge alanında pek çok başarıya imza atan ekibimiz OKSİJEN’de yaklaşık 300 kişi çalışıyor. Bu sayı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış olan Ar-Ge merkezlerinin ortalama çalışan sayısından 5,4 kat daha fazla. 2006’dan bu yana toplam 141 Ar-Ge projesi yürüten OKSİJEN’in, toplamda 352 patent başvurusu, 95 tescilli patent ve 57 yerli malı belgesi bulunuyor. Türkiye’yi bir mükemmeliyet merkezi olarak konumlama hedefimiz doğrultusunda, yurtdışına teknoloji ve deneyim ihracatı yapma konusunda çalışmalar OKSİJEN bünyesinde sürdürülüyor.