Ay neden renk değiştirir?

Ay’ın Renk Değişimlerinin Bilimsel Açıklaması

Gökyüzüne bakıp Ay’ın farklı renklerde parladığını gözlemliyoruz. Peki, Ay sadece Güneş’ten aldığı ışığı yansıtırken nasıl oluyor da farklı renklerde görünüyor? İşte cevabı!

Ay, kendi ışığını üretmez ve Güneş’ten gelen ışığı yansıtır. Ay yüzeyindeki kayaların büyük çoğunluğu anortozit adı verilen grimsi bir kaya türünden oluşur. Bazı bölgelerde bazalt bulunsa da, Ay’ın genel gri yüzeyi ışığı eşit şekilde emer ve geri kalanını yansıtarak ikonik beyaz-gri görünümünü oluşturur.

Atmosferin Rolü

Ay’ın görüntüsünü atmosfer büyük ölçüde etkiler. Ay tepeye yakın olduğunda, ışık atmosferde kısa bir yol alır ve neredeyse tüm beyaz ışık bize ulaşır, bu yüzden Ay parlak ve beyaz görünür. Ancak, Ay ufka yaklaştıkça ışık atmosferde daha fazla dağılır ve Ay’ın rengi değişebilir.

Kanlı Ay ve Mavi Ay

Örneğin, Ay tutulması sırasında yaşanan Kanlı Ay olayı, atmosferdeki parçacıkların donuk mavi ışığı emmesiyle kırmızı-turuncu ışığın Ay’a ulaşmasını sağlar. Bu nedenle, Ay tutulmaları sırasında Ay kızıl renge bürünür. Mavi Ay ise, alışılmadık ikinci dolunay olayıdır ve özel bir astrolojik durumu temsil eder.

Related Posts

Türkiye 12 Yaş Altı Genel Kategori Satranç Takımı Avrupa’da ikinci oldu

Slovenya’da düzenlenen 2025 Avrupa Genç Takımlar Satranç Şampiyonası’nda Türkiye 12 Yaş Altı Genel Kategori Satranç Takımı, ikinci oldu, milli takım üst üste ikinci kez gümüş madalya kazandı.

Psikopatların beyni haritalandı: İşte saldırganlığın bilimsel nedeni

Yeni yayımlanan bir araştırma, psikopat bireylerin beyin yapısında saldırganlık ve davranış kontrolüyle ilişkili bölgelerde dikkat çekici farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

Donmuş geçmişten gelen tehdit! Buzullar eriyor, sırlar açığa çıkıyor

Küresel ısınma, dünyayı yalnızca deniz seviyesindeki yükselmelerle değil, aynı zamanda binlerce yıl öncesine ait antik tehlikelerle de karşı karşıya bırakıyor. Buzulların hızla erimesi, bilim insanlarını hem heyecanlandıran hem de endişelendiren …

Herkesin beyninden çok zayıf bir ışık çıktığı kanıtlandı: Yeni dönem başlıyor

İnsan beyni yüzyıllardır sırlarını koruyan en karmaşık organ olarak bilinirken, bilim dünyası şimdi onu bambaşka bir açıdan aydınlatıyor. Kanada’daki Algoma Üniversitesi’nde yapılan çarpıcı bir araştırma, beynimizin sadece elektriksel sinyaller üretmekle kalmadığını, aynı zamanda gözle görülmesi neredeyse imkânsız düzeyde bir ışık yaydığını ortaya koydu.

Meta’nın OpenAI’dan dört araştırmacıyı işe aldığı ortaya çıktı

Daha önce Meta’nın OpenAI’ın araştırmacılarını işe aldığı aktarılmıştı. Meta, özellikle yapay zeka alanında etkin hale gelmek istiyor.

YouTube canlı yayın kısıtlaması yolda: Kimler etkilenecek?

Youtube yaptığı açıklama ile canlı yayın sisteminde bazı değişikliklere gidileceğini açıkladı. En önemli değişiklik ise artık 16 yaş altındakiler artık yetişkin olmadan yayın yapamayacak.