Uzmanı uyardı: Havuzdaki klor göz sağlığını tehdit edebilir

Göz Sağlığı ve Havuzların Göz İçin Riskleri

Hijyenik olmayan havuzların göz enfeksiyonlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Zorlu Öztürk, havuz suyunun temizliği konusunda dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Havuz suyunun berrak olmaması, kaygan ve yosunlu havuz kenarları, yoğun klor kokusu gibi belirtilerin hijyen eksikliğine işaret ettiğini vurgulayan Dr. Öztürk, klorlu suyun göze zarar verebileceğini açıkladı.

Yaz aylarında havuz kullanımının artmasıyla birlikte hijyen koşullarının yetersiz olması durumunda enfeksiyon riskinin arttığını belirten Dr. Öztürk, konjonktivit adı verilen göz iltihaplanmasının havuzlardan bulaşabileceğini ifade etti. Konjonktivit vakalarının büyük çoğunluğunun adenovirüs kaynaklı olduğunu ve viral konjonktivitin en sık görülen formu olduğunu belirten Dr. Öztürk, virüsün bulaşıcı olduğunu ve gözlerde kızarıklık, sulanma gibi belirtilere yol açabileceğini söyledi.

Kontakt lensle havuza girilmesinin ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini vurgulayan Dr. Öztürk, Akanthamoeba keratiti adı verilen kornea enfeksiyonunun kontakt lens kullanıcılarında görülebileceğini ve tedavisinin uzun sürebileceğini belirtti. Yüzme gözlüğü kullanımının enfeksiyon riskini azaltabileceğine dikkat çeken Dr. Öztürk, ortak kullanılan yüzme gözlüklerinin enfeksiyon kaynağı olabileceğini ve kişisel temizliğin önemli olduğunu kaydetti.

Dr. Öztürk, havuz sonrası oluşan göz enfeksiyonlarında antibiyotikli damlaların bilinçsizce kullanılmaması gerektiğini belirterek, gereksiz antibiyotik kullanımının gözlerde olumsuz etkilere yol açabileceğini ifade etti. Göz enfeksiyonlarından korunmak için erken tanının ve doğru tedavinin önemine değinen Dr. Öztürk, enfeksiyonların yayılmasını engellemenin erken müdahale ile mümkün olduğunu söyledi.

Göz sağlığı için hijyenik havuzlar ve dikkatli kullanım önemlidir. Havuz suyunun temizliği, kişisel eşyaların paylaşılmaması ve enfeksiyon belirtilerinde hemen doktora başvurulması gerekmektedir.

Related Posts

Sağlıklı ilişki için beş küçük adım

Sevgi, saygı, güven ve aidiyet gibi temel duyguları besleyen ilişkiler, zaman zaman anlaşmazlık, kırgınlık ve duygusal mesafelerle sınanıyor. Bu tür zorluklar her ilişkide kaçınılmaz olsa da başa çıkmak mümkün. Kadıköy Florence Nightingale Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Tilbe Sönmezler, sağlıklı ilişki için beş adımı anlattı.

Yaz sıcağı kavurdu, uzmanlar denize girecekleri uyardı: Ani dalıştan kaçının

Yazı sıcakları etkisini artırmaya devam ederken uzmanlar deniz ve havuza gireceklere uyarılarda bulundu. Kardiyolog Prof. Dr. Hasan Turhan, soğuk suya aniden girilmesinin kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Bakan Işıkhan’dan nadir hastalıkların tedavisine destek açıklaması: Hemofili A hastalarına evde tedavi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabındaki paylaşımda, nadir hastalıkları olan vatandaşların tedavi süreçlerine destek sağladıklarını belirtti. Işıkhan paylaşımında, “Nadir hastalıklarla mücadele eden vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Onların tedavi süreçlerine destek amacıyla 2024’te yaptığımız ödeme ve harcama tutarı toplamda 313 ilaç için 54,4 milyar lirayı buldu” ifadelerini kullandı.

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.