Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Ekonomistler nasıl yorumladı?

TCMB, haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tuttu. Uzmanlar, piyasa beklentileriyle uyumlu olduğunu belirterek çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

‘ALINABİLECEK EN DOĞRU KARAR BUYDU’

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “TCMB politika faizini de gecelik faiz oranlarını da sabit tuttu. Petrol fiyatlarının 75 USD/Varil düzeyine ulaştığı, belirsizliklerin zirveye çıktığı böyle bir ortamda alınabilecek en doğru karar buydu” dedi.

‘TEMMUZDA BİR AKSİLİK OLMAZSA FAİZ İNDİRİMİ’

Prof. Dr. Hakan Kara, “Tahmin edilebilir para politikası iyidir” diyerek, geçmişte yaptığı bir yorumu tekrar gündeme getirdi. Kara, PPK metninde yer alan “Sıkılaştırılacaktır” ifadesine dikkat çekti. Temmuzda bir aksilik olmazsa faiz indirimine gidilebileceğini belirtti.

‘BİR DEĞİŞİKLİK YOK’

Dr. Nuri Sevgen, faiz kararını “Politika faizi %46 Gecelik borç verme faizi %49 Oranlarında bir değişiklik yok boşuna saçma bir hisse kapılmışım demek ki” şeklinde değerlendirdi.

‘REZERV VE JEOPOLİTİK RİSKLER ETKİLİ OLDU’

Prof. Dr. Serap Durusoy ise değerlendirmesinde, “Rezerv riski ve jeopolitik riskler TCMB’nin koridor tarafında da herhangi bir değişikliğe gitmemesine neden oldu” dedi.

‘TEMKİNLİ BİR DURUŞ SERGİLEDİ’

Ekonomist Banu Kıvcı Tokalı, “TCMB hem politika faizinde hem de koridorda değişikliğe gitmeyerek, küresel ekonomik ve jeopolitik artan risklere karşı temkinli bir duruş sergiledi” ifadelerini kullandı.

‘ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNE İLİŞKİN DAHA OLUMLU’

Dr. Burcu Aydın, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit tutarak temkinli bir adım attığını belirtti. Aydın, “Merkez Bankası enflasyon görünümüne ilişkin daha olumlu” dedi ve “Enflasyonun ana eğilimi mayıs ayında gerilemiştir” ve “Öncü veriler ana eğilimdeki düşüşün haziran ayında da devam ettiğine işaret etmektedir” ifadelerine vurgu yaptı.

‘ENFLASYON RAKAMINA İNANMIYOR MU?’

İris Cibre ise kararı sert bir dille eleştirdi ve enflasyon rakamına inanılmadığını öne sürdü. Cibre, Merkez Bankası’nın piyasaları pas geçerek politika faizini %46’da sabit tutmasını sorguladı.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı’ndan 49 bin 791 firmaya 1,5 milyar TL ceza

Ticaret Bakanlığı, yılın ilk 6 ayında 287 bin 752 firma ve 18 milyon 73 bin 112 ürün denetlendiğini, aykırılık tespit edilen 49 bin 791 firmaya 1,5 milyar TL idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Emeklinin hesabına 25 bin lira yatacak

Taban emekli maaşının 16 bin 681 TL’ye yükselmesiyle maaş bankasından alınacak promosyonlar da güncellendi. 17-26 Temmuz’da maaşlarını alan emekliler, bankalarına başvurarak yeni promosyon farkını talep edebilecek. Zamlı Temmuz ayı maaşları ile …

Tüm zamanların en çok satan otomobil motoru

Chevy Small Block fikri çaresizlikten doğdu. 1954 yılıydı ve yeni model Chevrolet Corvette otomotiv dünyasını ateşe vermedi, bu da Chevrolet yöneticilerinin ve Corvette’in babası Zora Arkus-Duntov liderliğindeki küçük bir ekibin hayal kırıklığına …

Tehlike çanları çalarken iyimser açıklama şaşırttı! ‘Acil’ destek çağrısı yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal hasılada rekor kırıldığını belirterek, “2023’te 68,9 milyar dolar olan tarımsal hasılamız, 2024’te yüzde 7 artışla 74 milyar dolara çıktı, bununla dünyada ilk 7 ülke arasına girdik.” ifadesini kullandı …

Trump kesintileri içeren tasarıyı imzaladı

Beyaz Saray’da gerçekleşen 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarında konuşan Trump, Kongre’den geçen düzenlemeye ilişkin, “Bu tasarı, ülke tarihindeki en büyük yasal düzenlemelerden biri. İmzayla birlikte şimdiye kadarki en büyük zaferimizi …

Gözler Fed tutanaklarında: Piyasalarda gelecek hafta neler izlenecek?

Küresel piyasalarda yön arayışı sürerken, yatırımcılar gözlerini bu hafta yayımlanacak Fed toplantı tutanaklarına çevirdi. Trump’ın sert ticaret çıkışları, vergi indirimi yasası ve güçlü gelen istihdam verileri piyasaları etkilerken, Asya ve Avrupa’da ticaret belirsizlikleri risk iştahını zayıflattı. ABD’de faiz indirimi beklentileri azalırken, Wall Street endekseleri rekor tazelemeye devam etti.