Akılalmaz büyüklük, akılalmaz hız: Dünyanın tüm elektriğinin 100 katından fazla ve sadece 25 kentilyon saniye

ZEUS Sistemi, HERCULES’i Geride Bıraktı!

HERCULES’in yerini alan ZEUS sistemi, aynı üniversitenin bir önceki rekor sahibi olan HERCULES’in sınırını birkaç kat aşarak tahtını korudu. Verge’in haberine göre, ZEUS’un ilk denemesinde lazer, özel bir hücreye yönlendirildi ve helyum atomlarındaki elektronları kopararak plazma oluşturdu. Bu plazma sayesinde serbest kalan elektronlar hız kazandı ve lazerin arkasından ivme kazandı.

Plazmada ışığın yavaş ilerlemesi, elektronların hızlanmasına olanak tanıdı. Bu süreç, ZEUS’un gerçekleştireceği asıl deneyin provası niteliğindeydi. Bu deneyde, hızlandırılmış elektronlar, karşı yönden gelen lazer atımlarıyla çarpıştırılacak. Bu çarpışma, 3 petawatt gücündeki lazerin 1 milyon katı kadar güçlü olacak şekilde davranmasını sağlayacak ve ZEUS’un “zettawatt-eşdeğeri” unvanını haklı çıkaracak.

Güvenlik önlemleri kapsamında, ZEUS, kızılötesi lazer atımlarını kontrollü bir şekilde yönlendirmek için difraksiyon ızgaraları kullanıyor. Bu sayede lazerin yoğunluğu kontrol altında tutuluyor ve güvenlik sağlanıyor.

Hedef: Daha Küçük ve Ucuz Sistemler Geliştirmek

ZEUS’un bir diğer amacı ise, büyük parçacık hızlandırıcıların sağladığı enerjiyi daha kompakt ve uygun maliyetli sistemlerle sağlayabilmek. 16 milyon dolara inşa edilen ZEUS, maliyeti göz önüne alındığında büyük bir potansiyele sahip.

Dr. Vyacheslav Lukin, yapılan araştırmaların, kanser tedavilerinden yumuşak doku görüntüleme tekniklerine kadar birçok alanda çığır açabileceğini belirtirken, ZEUS sayesinde kozmik fenomenlerin daha iyi anlaşılacağını vurguladı.

“Sadece Güçlü Bir Lazer Değil”

California Üniversitesi fizik profesörü Franklin Dollar, ZEUS’un sadece güçlü bir lazer olmadığını, aynı zamanda farklı deneylere imkan tanıdığını ve bilimsel önceliklere destek vererek yüksek yoğunluklu lazer biliminin canlanmasına yardımcı olduğunu ifade etti.

Related Posts

Türkiye 12 Yaş Altı Genel Kategori Satranç Takımı Avrupa’da ikinci oldu

Slovenya’da düzenlenen 2025 Avrupa Genç Takımlar Satranç Şampiyonası’nda Türkiye 12 Yaş Altı Genel Kategori Satranç Takımı, ikinci oldu, milli takım üst üste ikinci kez gümüş madalya kazandı.

Psikopatların beyni haritalandı: İşte saldırganlığın bilimsel nedeni

Yeni yayımlanan bir araştırma, psikopat bireylerin beyin yapısında saldırganlık ve davranış kontrolüyle ilişkili bölgelerde dikkat çekici farklılıklar olduğunu ortaya koydu.

Donmuş geçmişten gelen tehdit! Buzullar eriyor, sırlar açığa çıkıyor

Küresel ısınma, dünyayı yalnızca deniz seviyesindeki yükselmelerle değil, aynı zamanda binlerce yıl öncesine ait antik tehlikelerle de karşı karşıya bırakıyor. Buzulların hızla erimesi, bilim insanlarını hem heyecanlandıran hem de endişelendiren …

Herkesin beyninden çok zayıf bir ışık çıktığı kanıtlandı: Yeni dönem başlıyor

İnsan beyni yüzyıllardır sırlarını koruyan en karmaşık organ olarak bilinirken, bilim dünyası şimdi onu bambaşka bir açıdan aydınlatıyor. Kanada’daki Algoma Üniversitesi’nde yapılan çarpıcı bir araştırma, beynimizin sadece elektriksel sinyaller üretmekle kalmadığını, aynı zamanda gözle görülmesi neredeyse imkânsız düzeyde bir ışık yaydığını ortaya koydu.

Meta’nın OpenAI’dan dört araştırmacıyı işe aldığı ortaya çıktı

Daha önce Meta’nın OpenAI’ın araştırmacılarını işe aldığı aktarılmıştı. Meta, özellikle yapay zeka alanında etkin hale gelmek istiyor.

YouTube canlı yayın kısıtlaması yolda: Kimler etkilenecek?

Youtube yaptığı açıklama ile canlı yayın sisteminde bazı değişikliklere gidileceğini açıkladı. En önemli değişiklik ise artık 16 yaş altındakiler artık yetişkin olmadan yayın yapamayacak.