3D yazıcı ile cheesecake yapıp lazerle pişirdiler

Elde edilen pek çok farklı mühendislik başarısı ile üç boyutlu (3D) baskı teknikleri değerini çoktan kanıtlamış durumda. Ve şimdi bu teknoloji, şimdiye kadarki en lezzetli başarısını elde etti: Cheesecake.

Bilim insanları, “dijital pişirme” adını verdikleri yaklaşımlarının, insan eliyle pişirmeye göre birçok avantajı olduğunu söylüyor. Sadece söylemekle de kalmıyorlar; çok katmanlı kekleri nasıl başarılı bir şekilde oluşturabileceğini gösteriyorlar.

Columbia Üniversitesi ve Pace Üniversitesi’ndeki makine mühendisleri, yedi temel bileşen içeren bir dizi farklı cheesecake oluşturmak için özel yapım bir 3D yazıcı kullandılar. Bu yedi temel bileşen graham kraker, fıstık ezmesi, Nutella, muz püresi, çilek reçeli, vişne dalmaları ve kremadan oluşuyordu. Chip’in ve Independent Türkçe’nin derleme haberlerine göre bu ürünlerine başka bir fütüristik dokunuş ekleyen bir şekilde, kekler daha sonra yüksek hassasiyetli lazerlerle pişirildi.

Araştırmacılar cheesecake’i fıstık ezmesi, Nutella ve çilek gibi yenilebilir gıda mürekkepleri kullanarak üretti. Bu yiyeceklerin nasıl yapılacağına dair halihazırda atılımlar gerçekleştirmişlerdi: Onları krakerlere koyup reçel gibi diğer malzemeleri desteklemek için gıda mürekkepleri kullanıyorlardı.

3D yazıcı teknolojisinin çok katmanlı bir kek yapmak için kullanılabileceğini gösteren testler, graham krakerlerinin her katman için en iyi temeli oluşturduğunu, fıstık ezmesi ve Nutella’nın ise muz ve reçel gibi daha yumuşak malzemeleri tutacak havuzlar oluşturmak için destekleyici katmanlar olarak kullanılmasının en iyi seçenek olduğunu gösterdi.

Kekleri pişirmek için malzemeleri süper yüksek hassasiyetle ısıtan lazerler kullanıldı. Araştırmacılar, bu tekniği çiğ bir alevle bir crème brûlée’yi kızartmaya benzeyen, ancak milimetre ölçeğinde kontrol edilebilen bir teknik olarak tanımlıyorlar.

Dijital pişirme yaklaşımının, yiyeceğin besin ve kalori içeriğini hassas bir şekilde kalibre etmeye imkan tanıdığı da vurgulanıyor.

Pace Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden çalışma yazarı Profesör Christen Cooper yaptığı açıklamada, “İşlenmiş gıdaların düşük besin değeriyle ilgili çok büyük bir sorunumuz var” dedi ve devam etti: “3D gıda baskısı, yine de işlenmiş gıdaları ortaya çıkaracak olsa da, belki de bazı insanlar için umut ışığı olacak bir şekilde beslenmenin daha iyi kontrol edilmesi ve uyarlanması – kişiselleştirilmiş beslenme olacaktır. Ayrıca, yalnızca ABD’de milyonları aşan sayıda olan hastaların ihtiyaç duyduğu püre haline getirilmiş dokulu yiyeceklerle gerçek yiyeceklerin şekillerini taklit ederek, yutma bozukluğu olanlar için yiyecekleri daha çekici hale getirmekte yararlı olabilir.”

Çalışmanın baş yazarı doktora sonrası araştırmacı Jonathan Blutinger şunları söylüyor:

3D gıda baskısı hâlâ yeni gelişen bir teknoloji, dolayısıyla gıda kartuşu üreticileri, indirilebilir tarif dosyaları ve bu tarifleri oluşturup paylaşmak için bir ortam gibi destekleyici endüstrilerin bir ekosistemine ihtiyaç duyuyor. 3D gıda baskısının özelleştirilebilirliği, gerçek etleri taklit etmek amacıyla doku ve lezzetin dikkatlice formülleştirilmesi gereken bitki bazlı et pazarı için onu özellikle kullanışlı hale getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir